Меню сайту

Головна » 2018 » Січень » 26 » Пізнавально-літературний журнал присвячений пам'яті видатного українського фізика І. П. Пулюя
18:01
Пізнавально-літературний журнал присвячений пам'яті видатного українського фізика І. П. Пулюя

26 січня у школі вчителем фізики Бєлік О. М. був проведений вечір присвячений пам'яті видатного українського фізика І. П. Пулюя. Метою даного заходу було ознайомити учнів з неповторним життєвим і творчим шляхом визначної постаті в науковому світі, одним з основоположників вчення про ренгенівське проміння І. П. Пулюєм

Хто є він? Який він? І чому ми віддаємо данину шани цьому вченому мужові? 

2 лютого 2018 року виповниться 172 роки від дня народження знаменитого фізика і електротехніка, винахідника “X”-променiв, перекладача Біблії та Псалтиря, відомого громадсько-політичного діяча, вченого і патріота України – Івана Пулюя. 

Знаменитий фізик і електротехнік Іван Пулюй стояв біля витоків одного із найвизначніших досягнень людства — відкриття „Х”-променів, отримав перші високоякісні світлини з їх застосуванням. Всі експерименти з „Х”-променями вчений проводив з вакуумними трубками власної конструкції. Об’єктом його уваги були також проблеми молекулярної фізики, дослідження властивостей та природи катодних променів.

Одним з улюблених занять Івана Пулюя був переклад релігійних праць із стародавніх мов. Разом з відомим істориком, письменником, етнографом, перекладачем Пантелеймоном Кулішем та широко знаним письменником Іваном Нечуй-Левицьким Іван Пулюй зробив перший переклад українською мовою Нового та Старого Завіту.

Життя Івана Пулюя пройшло в основному за межами України. Але помислами і добрими справами він залишався серед свого народу, співпереживав за його долю, підносив його велич . Сьогодні ім’я вченого свiтової слави Iвана Пулюя назавжди повертається iз забуття, як символ iнтелектуальної могутностi українського народу і орiєнтир майбутнiх звершень нашої держави.

Переглядів: 427 | Додав: slawgorod | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар


Погода в Україні

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ