Меню сайту

Головна » 2017 » Квітень » 14 » «Писаночка Великодня, з неба ласка йде Господня»
13:35
«Писаночка Великодня, з неба ласка йде Господня»

Світить зоря, світить ясна,

Іде весна, іде красна

На лужечку на борінці.

По лугах, по степах, по нивці.

Радіють приходу весни, тому що все оживає, пробуджується природа. Весна приносить одне з найбільших  християнських свят – Великдень. Це найвеличніше свято року – світле Христове Воскресіння або Пасха.

До Великоднього свята готуються заздалегідь: прибирали в хаті і в садибі, готували спеціальні обрядові страви. Пекли паски – великий хліб, який символізує вічність, та розмальовували та розписували яєчка. Яйце – це символ весняного відродження природи і зародження життя, продовження роду.

Писанкарство – розписування яєць – вид декоративно-прикладного мистецтва, поширений у словян та інших народів. Кожен взір на писанці має своє окреме значення. Мабуть тому люди вірили, що яйце має магічну, цілющу силу. Писанка була оберегом, побажанням здоровя, урожаю, щастя та любові.

Ось в нашій школі на передодні свята відбулася тематична розвага для учнів початкових класів «Писаночка Великодня, з неба ласка йде Господня» (керівник лялькового гуртка "Буратіно" Павлюченко Н.Є.)

Гуртківці в цікавій формі розповіли учням 1- 5 класів про види пасхальних яєць, символіку кольорів та візерунків, пригадали легенди та казки про писанки. Діти разом прикрасили  дерево пасхальними яйцями в знак того, щоб в кожній родині в нашому селі та усій країні все було добре!

За давніми традиціями з освячених у церкві крашанок починався великодній сніданок у кожній оселі. І чути : «Христос Воскрес! Воістину Воскрес!» Цокаються крашанками, щоб дізнатися, хто сильніший.

Після сніданку молодь та діти виходили на вулицю й розпочинали весняні ігри. З Великодніми яйцями проводилися різні ігри.   Їх б’ють, катають по землі, ховають і відшукують, на них ворожать.  Тож на  святі гуртківці також провели ігри з молодшими школярами.

 

Отже, на сьогоднішньому святі, діти пригадали де які традиції нашого народу.

Писанка повертається до нас із сивої давнини. Про писанку існує багато легенд. Одна з них говорить про те, що доля світу залежить від того, скільки писанок пишуть люди на землі щороку.

Тож творіть писанки, даруйте їх рідним та друзям, і життя на планеті буде продовжуватися.

Бажаємо Вам добре зустріти світле свято Великодня!

Переглядів: 424 | Додав: slawgorod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар


Погода в Україні

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ